Affect | Bert Anneveldt EMLog | Advies, Training & (Interim) Management

Duurzaam resultaat door klantgerichte processen te optimaliseren én het beste uit mensen te halen!

Standaardwerk

Hoe aan de standaards voldaan wordt en het werk keer op keer foutloos gedaan kan worden, en hoe vakmanschap/meesterschap en perfectie zo dicht mogelijk benaderd wordt. Standaardwerk is onlosmakelijk gekoppeld aan Kaizen (meer over de combinatie vindt u hier), en is onderdeel van ieders dagelijkse werk.

Definitie en  doel standaardwerk

Het doel van standaardwerk is overeenstemming, naleving en verbetering van de beste, meest makkelijke/praktische/ergonomische, snelste/effectiefste, veiligste, milieu vriendelijkste werkwijze om een product te leveren conform de verwachtingen van de klant, met de gewenste kwaliteit en met minimale variabiliteit¹. Daarmee verspillingen voorkomen, en een basis vormen om gestructureerd te verbeteren. Een standaard verhoogt de stabiliteit en voorspelbaarheid van een proces, dat een voorwaarde is om naar flow te komen.

Er is ook een standaard voor het ‘opleveren’ van de werkplek bij het beëindigen van een productie batch en/of gericht op de overdracht aan een volgend team (zie ook 5S). Meer over (potentiële) positieve effecten leest u hier, en meer over werkplek inrichting vindt u hier.

Basis elementen standaardwerk

  • Takttijd en cyclustijd
  • Werkvolgorde, incl. lay-out werkplek/-omgeving
  • Voorraad / OHW
  • Klantwaarde
  • SHE-zaken zoals en niet beperkt tot geen (bijna) ongelukken en minimale milieu belasting

Aanvullende elementen

Primair gericht op zaken die QDC-SHE-P beïnvloeden.
QDC-SHE-P staat voor Quality, Delivery, Costs – Safety, Health, Environment – People (: alle betrokkenen, intern en extern). Meer informatie vindt u hier.

Meer details

  • Verantwoordelijkheid voor specifieke kwaliteitskenmerken 
  • Specifieke veiligheidseisen/-instructies
  • Vaste routes heftrucks 
  • Werkopdrachten logistieke ondersteuning 

First things first

Het standaardwerk op een werkstation is altijd een onderdeel van de totale waardestroom en van het gewenste pull systeem. Het is daarom effectiever om eerst de takt- en cyclustijd te bepalen vóór de bepaling van het standaardwerk. Wellicht dat de inventarisatie vraagt om een herverdeling van het werk tussen de stations, en inzicht geeft in de bottleneck van de waardestroom. Standaardwerk met betrekking tot de bottleneck heeft prioriteit. Start de invoering van standaardwerk bij die werkzaamheden die de grootste invloed hebben op het gewenste resultaat (QDC-SHE-P).

Kenmerken standaardwerk

  • Specifiek
  • Wetenschappelijk vastgesteld 
    • Gebaseerd op feiten en analyses van het dagelijkse werk in plaats van op gewoontes en aannames
    • Of gebaseerd op uitgevoerde en geanalyseerde experimenten 
  • Gedocumenteerd door en in voor gebruikers begrijpelijke taal en met visuele ondersteuning, gecommuniceerd en getraind (zie ook vaardigheden matrix).

Uitgangspunten
Stabiel, betrouwbaar en repeterend proces

Uitgaand van een repetitief proces waarvan input, grond- en hulpstoffen, apparatuur, machines en proces relatief stabiel en betrouwbaar zijn (zie ook TPM), en bijna uitsluitend producten/diensten van de juiste kwaliteit oplevert die geproduceerd/geassembleerd zijn in de vastgelegde tijd en binnen de gestelde (proces) randvoorwaarden. Standaardwerk is gebaseerd op de takttijd, een gedefinieerde werkvolgorde en de vereiste voorraad (S-WIP) om aan de klantvraag te voldoen en het proces ongestoord plaats te laten vinden.

Naast de uitvoering van het productieproces valt ook te denken aan inspectie- en testprocedures, omstellingen (zie SMED), schoonmaak en onderhoud (zie TPM) en overdracht aan het einde van de dienst of dag. 

Respect

Naast een verspillingsvrije en veilige werkplek, ook werk verbonden aan een doel/resultaat en het werkelijk accepteren van de inbreng van de betrokken medewerkers en het samen met hun stellen van bereikbare gezamenlijk overeengekomen doelen (zie ook strategische planning), uitgaande van een redelijke en gelijkmatige belasting (zie ook verspillingen) en zonder concessies te doen aan veiligheid, ergonomie en milieu (SHE). Meer over het aspect respect vindt u hier.

standaardwerk

Standaardwerk in combinatie met continu verbeteren voorkomt dat het werk routine en geestdodend wordt, waardoor het proces tegelijkertijd aan een natuurlijk degradatie proces onderhevig wordt.

Kennis

Weerspiegelt de actuele kennis omtrent het werk en is gericht op proces-optimalisatie en dient als basis voor verdere verbetering. Effectief om eerst takt- en cyclustijd en werktijd verdeling (bij voorbeeld na Value Stream Mapping activiteit) te bepalen.

Status

Hoewel standaardwerk een verplichting is in plaats van een vrijblijvende richtlijn, is de focus eerst op de inzet en betrokkenheid en daarna op de naleving ervan. Standaardwerk is onlosmakelijk verbonden met Kaizen en visueel management

Standaardwerk als maatstaf

Zonder standaard is alles goed, of alles fout. Een standaard (: wat en hoe) is nodig om de dagelijkse prestatie en de verbeteringen te meten, om zo veilig mogelijk te werken en om de medewerker zelf inzicht te geven in zijn of haar presteren en in het functioneren van het proces en de afwijkingen die optreden. Daarnaast is een standaard de best bekende prestatie. Een gemiddelde is niet de beste prestatie. Zie ook pas op voor gemiddeldes over een langer tijdsvak.

Pas op voor het blindelings overnemen van de huidige situatie als zijnde de beste optie en de zogenaamde ‘best practices’ omdat omstandigheden, mensen, methodes, materialen en machines kunnen afwijken.

Ga uit van de eigen, werkelijke situatie in de value stream. Daarnaast ontbreekt bij blindelingse implementatie het leereffect.

Meer informatie over standaarden en standaardwerk vindt u hier.

Standaardwerk en onderhoud

Met onderhoud worden o.a. de inspecties en werkzaamheden bedoeld, als onderdeel van het dagelijks (productie) werk, die er voor moet zorgen dat de activiteiten in ieder geval op de beoogde niveaus gehouden worden. Zie ook TPM. Onderhoud heeft ook betrekking op de standaard zelf (zie Kaizen).

Standaardwerk en ondersteuning

Door werkinstructies opgesteld en getoetst door de medewerkers op de werkplek, ondersteuning van teamleider/midden-management in het dagelijks proces, werkbezoeken, training en opleiding, inspectie/audits.

Standaardwerk en communicatie

Alle betrokken medewerkers actief betrekken bij de totstandkoming en laten begrijpen dat dit dé werkwijze is op dit moment, in plaats van de standaard op te leggen. Met aanwezigheid op de werkvloer en SDCA de standaarden borgen. Daarnaast de kennis en de creativiteit van medewerkers inzetten om het proces te blijven optimaliseren (Kaizen). 

Standaardwerk vastgelegd in een werkinstructie is een goed uitgangspunt om instructie te geven en het proces te trainen, het proces (dagelijks) te auditeren en verder te verbeteren (Kaizen) en het heeft een directe relatie met visueel management, verspillingen en werkplek efficiency (5S).

De werkbeschrijving is zichtbaar aanwezig op de werkvloer. Door deze zichtbaarheid en toegankelijkheid worden verbeteringen gestimuleerd, worden de verantwoordelijkheden bevestigd, wordt waardering uitgesproken voor het daaraan verrichte werk en kan dit document richting geven aan het bezoek op de werkvloer door het management.

Met de invoering van standaard (: werkzaamheden, werkvolgorde en voorraden) kan de manager, met vragen stellen een ondersteunende rol innemen in plaats van een controlerende rol, zich focussen hoe mensen het werk doen om daarmee de productiviteit te verhogen en de ergonomische omstandigheden en de andere SHE-aspecten te verbeteren. Zie ook SHE gerichte proces indicatoren.

Standaardwerk en vooruitgang

Een standaard is een goede basis en noodzaak voor gericht en continu verbeteren. Immers stilstand is achteruitgang, en elk proces is onderhevig aan natuurlijke degradatie

De basis tussen standaardwerk en Kaizen (= continu, gericht verbeteren) wordt gevormd door leren zien en kennis over probleemoplossing.

Verwijzingen

¹Variabiliteit bufferen door extra voorraden, extra capaciteit en extra doorlooptijd. Meer over variatie reductie vindt u hier.

Implementatie van standaardwerk is een verandering

Leren door aan standaards vast te houden,
en al lerende standaards continu verbeteren

Van individuele kennis, naar gedeelde kennis binnen de groep,
en naar kennis gedeeld en verrijkt door multidisciplinaire samenwerking. 

#Experimenteren   |   #Feiten en context   |   #Teamwerk

wp-training

Lean kenniscentrum: online beschikbare onderwerpen

Plaats een reactie